13 Temmuz 2008 Pazar

Merakla beklenen ÖSS sonuçları açıklandı. Sınava katılan 1.5 milyon öğrenciden yüzde 93’ü tercih yapma hakkı kazandı. 6 öğrencinin birinciliği paylaştığı sınavda, bazı şampiyonlar geçen yıldan tanıdık çıktı. 2007 ÖSS’de dereceye girip iyi üniversitelere yerleşen öğrencilerin bu yıl da zirvede yer alması akıllara ‘ödül için mı sınava giriyorlar’ sorusunu getirdi
ÖSS 2008 açıklandı, birincilik kürsüsüne ulaşan adaylar tartışma yarattı. 2007 yılında dereceye giren kimi adaylar ÖSS 2008’de de zirveye ulaştı. Gençlerin en iyi Türk ve Amerikan üniversitelerinde eğitim aldıkları halde, sınav yarışına ortak olması dershanelerin vaat ettiği otomobil ve para ödüllerine bağlandı. Derece karşılığı verilen hediyelerin, öğrencileri ‘ödül avcılığına ittiği yorumları yapıldı. Şampiyon ‘sınavcıların’ açıklamaları da bu yönde oldu:

Dershanem Citroen C-4 alacak
2007’nin ÖSS ikincisi bu yılın ÖSS EA2 ve Sözel 2 bölümlerinin birincisi olan Princeton Üniversitesi öğrencisi Çağrı Berk Onuk, “Geçen sene gittiğim dershane sözünü tutmadı, istediklerimi alamadım. ÖSS’ye girip birinci oldum.
VİTES ŞARTI
Deshanemden bana Citroen C-4 marka otomobil alacakları bildirildi. Ben de otomatik vitesli olmasını istedim. Sınava kendimi denemek için girdim. Bu başarma azmimden kaynaklanıyor” dedi. Başarılı gencin babası Dr. Berk Onuk ise Çağrı’nın yeniden bölüm seçmeyeceğini söyledi. Baba Onuk, “Geçen yıl ki dershanesi 21 birinciye otomobil verirken oğluma sadece laptop vermek istediler. Biz de kibarca reddettik. Zaten çocuklarım devamlı dershanede birinci oldukları için laptop kazanıyorlardı. Normalde herkese verildiği gibi hakkı otomobildi” dedi. Çağrı’nın ağabeyi Fatih Berk Onuk ise, bu yıl ÖSS’de 7’nci oldu. Ağabey Fatih Koç Üniversitesi’noe okuduğunu, yeniden sınava girdiğini şimdi Boğaziçi Üniversitesi’nde İşletme Bölümü’nü istediğini söyledi.
Vaat edilen paranın onda birini verdiler
Çağrı Sert, geçen yıl Sözel ve Fransızca’da birinciliğe, eşit ağırlıkta ise üçüncülüğe ulaşmıştı. Çağrı bu yıl Sözel-2 puan türünde 2’nci oldu. Boğaziçi Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi Çağrı, eski dershanesinin vaat ettiği ödülün onda birini verdiğini belirterek, “Bu durum büyük hayal kırıklığı yaşattı. Bunu telafi etmek ve kendimi denemek için sınava girdim” dedi. Birinciliği kaçırdığı için buruk bir sevinç yaşadığını dile getiren Çağrı, “Okulumdan memnunum, bölüm değiştirmeyeceğim” diye konuştu.
OTOMOBİLE EŞ DEĞER ÖDÜL
Çağrı’nın Boğaziçi’nden oda arkadaşı Murat Ahıskalı da tanıdık şampiyonlardan. Geçen yıl EA’da 2’nci olan Murat, bu yıl Sözel-2 de 3’üncü oldu. Uluslararası İlişkiler öğrencisi Murat “Geçen sene bir otomobile eş değer bir para ödülü verdiler. Bu sene de verirler herhalde. Tercih yapmayacağım” dedi.

Necip Aptioğlu