2 Temmuz 2008 Çarşamba

Sosyetenin internetten aldığı Louis Vuitton’lar sahte çıktı

Lüksün en önemli sembollerinden Fransız Louis Vuitton’un binlerce dolarlık çantalarını alışveriş sitesi e-bay’den alanlar şokta. Çünkü çantalar taklitmiş
FRANSIZ mahkemesi, sanal ortamın en büyük e-ticaret sitesi e-bay’i sahte ürün satarak dünyaca ünlü Fransız çanta üreticisi Louis Vuitton’u 58 milyon dolar zarara uğrattığı gerekçesiyle cezalandırdı. Louis Vuitton ve Hermes, e-bay’e ‘Kendi markalarıyla bire bir ürünler yapan firmalarla işbirliği yapıp satışlar üzerinden komisyon alma’ nedeniyle dava açtı. 2006’da e-bay’de satışa sunulan Louis Vuitton ve Dior marka saat, çanta ve parfümlerin yüzde 90’ı sahte çıktı. Fransız Hermes, davada e-bay’in bugüne kadar Hermes diye sattığı ürünlerin sertifikalarını ve seri numaralarını göstermesini talep ediyor. Üç hafta önce Fransız mahkemeleri e-bay’i Hermes’e 20 bin Euro tazminat ödemesiyle cezalandırmıştı. e-bay Dior’a da marka imajına zarar verdiği için 16.3 milyon Euro ödedi.
e-bay güvenli alışveriş için yazılım programlarına yılda 20 milyon dolar harcıyor. Sahte ürünleri tespit etmek için 2 bin çalışanı bulunuyor. 84 milyon kullanıcısı olan e-bay’in çalışan sayısı 15 bin 500. Türkiye’de gittigidiyor.com’un ortağı olan e-bay’in 2007 geliri 7.7 milyar dolar. (Star)