New York’lu orta gelir grubundakiler restoranların çöpe attığı yemekleri yiyor. Freegan isimli grup, internette buluşuyor
ABD’nin New York kentinde çöpten beslenenlerin arasına kendilerini ‘freegan’ olarak adlandıran insanlar da eklendi. Çoğunluğu ekonomik açıdan orta seviyede bulunan freeganların sayısındaki artışın temel sebebi olarak da gıda fiyatlarındaki zamlar görülüyor. Freegan bedava anlamına gelen ‘free’ ve et yemeyen anlamına gelen ‘vegan’ kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. İnternette organize olan freeganlar’dan lise öğretmeni Janet Kalish “Genellikle fast-food restoranlarını seçiyoruz. Bu restoranlar artan yemekleri çöpe atar. Çünkü, bir yere bağışlayıp yemeklerle ilgili bir sorun çıkarsa şirket mesul olur. Dava açılma riskine karşı böyle davranıyorlar. Çöpler genellikle 21.00’de kapıya bırakılıyor, bir saat vaktimiz oluyor. Bizi duyan restoranlar yemekleri karışık olarak çöpe atmak yerine bir poşete koyup dışarı bırakmaya başladı. Böylece temiz yemek bulma olasılığımız çok artıyor. Her meslekten insanlar var. Hatta, bazılarımız ekonomik sıkıntı çekmiyoruz. En büyük grubu öğrenciler oluşturuyor. Şimdiye kadar çöpten aldığım yemek yüzünden hiç zehirlenmedim” dedi.
Akşam