12 Mayıs 2009 Salı

'Adli Tıp' tecavüzcüleri koruyor mu?

Vakit Gazetesi yazarı Hüseyin Üzmez'in cinsel tacizine uğrayan B.Ç'de "ruhsal bozukluk yoktur" şeklindeki skandal raporu düzenleyen Adli Tıp Kurumu'na atanan ilk çocuk psikiyatristi Doç Dr. Ayten Erdoğan, Türkiye'de kız çocuklardan çok erkek çocukların tacize ve tecavüze uğradığını söyledi.

AVRUPA’NIN TERSİNE TECAVÜZE UĞRAYANLARIN YÜZDE 70’İ ERKEK ÇOCUĞU
Batı ülkelerinde tacize veya tecavüze uğrayan çocukların yüzde 70'nin kız, yüzde 30'unun erkek olduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye'deki durumun, bu oranın tam tersi olduğunu açıkladı. Erdoğan, "Aileler kız çocuklarını koruyorlar ve onları uyarıyorlar. Ancak zamanın çoğunu dışarıda geçiren erkek çocuklarına hiçbir uyarı yapılmıyor. Oysa Türkiye'de cinsel saldırıya uğrayan çocukların yüzde 70'i erkek, yüzde 30'ı kız" dedi. 2005 yılında yürürlüğe giren Türk Ceza Yasası'nda tecavüz suçları için 8 yıl hapis cezası öngörüldüğünü söyleyen Erdoğan, bu fiil sonrasında çocuğun ruhsal durumunda bozukluk doğmuşsa cezanın 15 yıla çıktığını bu nedenle Adli Tıp'tan rapor istendiğini söyledi.
ÇOCUĞA 4 YIL TECAVÜZE İNANILMAZ RAPOR
Tecavüz mağduru olan çocukların ruhsal durumlarının bozulup bozulmadığını tesbit eden raporların aralarında çocuk psikiyatristi bulunmayan Adli Tıp Kurumu 6.İhtisas Kurulu tarafından hazırlandığını söyleyen Erdoğan, B.Ç vakasından sonra atandığı kuruldan daha önce “ruhsal durumda bozukluk yoktur” raporlarının “ruhsal durumda bozukluk tespit edilmiştir” şeklinde değiştirildiğini söyledi. Erdoğan bu konuda çok çarpıcı bir örnek de verdi: "Bakıcıya bırakılan bir çocuk dört yaşından sekiz yaşına kadar bakıcının kocası tarafından hem önden hem de arkadan tecavüze uğramış. Çocuk psikiyatrisi uzmanının da bulunduğu bir heyet tarafından, “çocuğun ruhsal durumunda bozukluk oluşmuştur” diye rapor hazırlanmış. Tabii mahkeme dosyayı Ali Tıp'a göndermiş. Düşünebiliyor musunuz, kurul bu dosyada çocuk psikiyatristi raporuna rağmen, "çocuğun ruhsal durumunda bozukluk yoktur" diye yeni bir rapor hazırlamış. Bu “B.Ç” vakasından sonra Adli Tıp'ta çocuk psikiyatristi olmadığı anlaşılınca, mahkeme başkanı dosyayı yeniden göndermeyi tercih etmiş
" RUH SAĞLIĞI BOZULMUŞ MU SORUSU ANLAMSIZ
''Taciz ya da tecavüze uğrayan kişinin özellikle de çocukların ruh sağlığı bozulmuş mu bozulmamış mı?'' şeklindeki sorunun "çok anlamsız" olduğunu söyleyen Erdoğan, "en küçük tacize uğrayan çocuğun yaşadığı sarsıntı 10-15 yıl sonra ortaya çıkar. Ve bu çocuklarda mutlaka davranış bozukluğu gözlenir. Bu da ruh sağlığının bozulmasıdır" diye konuştu. (Radikal)

İHTİSAS ve ÖRTBAS GURULU