29 Haziran 2011 Çarşamba

HARAKİRİ YAPTILAR Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından 150 bin lira para cezası kesilen ‘Harakiri’ mizah dergisi artık yayımlanmayacak

NİL KURAL (Milliyet)



Harakiri adlı aylık mizah dergisinin Mayıs’ta yayımlanan ilk sayısını ‘muzır’ bulan Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, derginin siyah poşetlere konulması, reklam yapamaması gibi yaptırımların yanı sıra 150 bin TL’lik para cezasıyla dergiyi ‘harakiri’ye zorladı. Ekip, ikinci sayının ardından dergiyi kapama kararı aldı.

Aralarında Bahadır Boysal, Emrah Ablak ve Atilla Atalay’ın da olduğu önemli yazar ve çizerleri kadrosunda bulunduran derginin kurucularından Kutlukhan Perker, kesilen para cezası hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Bu ceza geldiğinde ilk sayı piyasadan toplandığı için dergiyi poşete sokamadılar. Ancak aynı karar içinde para cezası da var. Bu karar da ilk sayıyı bağladığından para cezası baki kalıyor. Mizah dergileri bağımsız yayınlar. Kendi yağımızda kavrulduğumuz için bu tür cezalarla elimiz kolumuz bağlanmış oluyor. Ayrıca bu ceza satmış olduğunuz dergi adeti üzerinden değil, dağıtım miktarı üzerinden kesilmiş bir ceza. Bütün mizah dergileri yüzde 50 iadeyle çalışır. Ama bize bastığımız dergi adedi üzerinden bir ceza kesildi. Sanki dağıtan dergilerin tümünü satmışız gibi. Bu dergiler çok emekle çıkıyor, insanlar çalışıyorlar. Maddi karşılığı sağlanmadığı takdirde çok zor durumda kalmış olacak dergi için çalışan insanlar.”

Yarın, ‘muzır’ bulunan üç çalışmanın çizerleriyle birlikte savcılığa giderek, para cezasını ödedikten sonra karara itiraz edeceklerini söyleyen Perker, ellerine ulaşan tebligattaki gerekçelerin tuhaflığına da dikkat çekti:

Muzır kurulundaki yetkililer, muzır bulunan öykülerin, insanları evlilik dışı ilişkiye özendirdiğine, Türk halkını maceraperestliğe ve tembelliğe yönlendirdiğine karar vermişler. Okudukça biz mi mizah dergisi yapıyoruz, onlar mı diye düşündüm? Çünkü tebligatta bizim “dergiden daha komik gerekçeler var.”


Karar karşısında üzgün ve kırgın olduklarını belirten Perker, “İdealist bir kafa yapısıyla bu işleri yapmaya çalışıyoruz. Onur duyacağımız, yurtdışında bizi temsil edecek bir dergi olsun diye başladık” dedi. Perker, bu karara rağmen Türkiye’de mizah yapmayı ürdüreceklerinin altını çizdi.