12 Ocak 2013 Cumartesi

Fareler ve İnsanlar ile Şeker Portakalı'ndan sonra Muzaffer İzgü'nün "Zıkkımın Kökü" adlı kitabı da sakıncalı bulundu


Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilköğretim okullarında okunması zorunlu olan 100 temel eser arasında yer alan Fareler ve İnsanlar ile Şeker Portakalı isimli dünyada milyarlarca insanın okuduğu iki kitap sakıncalı bulunmuştu. Bu listeye bir de yazar Muzaffer İzgü’nün kitabı eklendi.

Bursa Orhangazi Ziya Gökalp Ortaokulu’nda bir Türkçe öğretmen, öğrencilerine ödev olarak “Zıkkımın Kökü” isimli kitabı okulup özetini çıkarmalarını istedi. Veliler ise kitabın çocukları için uygun olmadığını belirterek okul müdürlüğüne dilekçeler gönderdi. Bunun üzerine öğretmene, okul idaresi tarafından uyarı yazısı gönderilirken, kitap incelenmek üzere Osmangazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde kaymakamlık oluru ile oluşturulan beş kişilik komisyona gönderildi.

Komisyon sakıncalı buldu

Komisyon yaptığı inceleme sonucunda kitabın sakıncalı olduğunu belirtti. Neden sakıncalı olduğunu ise şöyle açıkladı;

“Bahsi geçen okul öğrencisinin sınıf düzeyi dikkate alındığında, ergenlik döneminin ve cinsel gelişimin ön plana çıktığı bu dönemde, her bireyin hazır bulunuşluk ve algılama düzeyi farklılık yarattığından 7. sınıf seviyesine uygun farklı bir kitap önerilmesinin daha yararlı olacağına karar verilmiştir.” (vatan)