24 Şubat 2009 Salı

UTANDIRAN ANKET!!!

BİLDİĞİMİZ BİŞİ GERÇİ YA Bİ DE RAKAMLARLA UTANALIM BARİ... "TÜRKLER YABANCILARI SEVMİYOR, KİTAP OKUMUYOR VE KADINLARI İKİNCİ SINIF OLARAK GÖRÜYOR"
The Guardian, Konda'nın Türkiye anketine dikkat çekti. İşte araştırma sonuçları… Konda’nın araştırması The Guardian Gazetesi’nde yayınlandı. Araştırmaya göre; “Türkler yabancıları sevmiyor, kitap okumuyor ve kadınları ikinci sınıf görüyormuş”. Konda Araştırma Şirketi’nin, Türklerin çeşitli konulara ilişkin tavırlarını ortaya koyan araştırması yurt dışında da tartışma yarattı. İngiliz The Guardian gazetesi, anketin sonuçlarını ‘Türkler, ankette yabancı düşmanı, muhafazakar tavırlarını ortaya koydu’ başlıklı haberinde değerlendirdi. Tartışma yaratan araştırmadan habere yansıyan en çarpıcı sonuçlar şöyle:

* Türklerin; yüzde 73’ü yabancıların mülk almasına karşı.
* Yüzde 70’e yakını hiçbir zaman kitap okumuyor.
* Yüzde 72’si hiçbir zaman ya da çok ender yeni teknoloji ürünü alıyor.
* Yüzde 70’e yakını, kadınların çalışmak için eşlerinden izin alması gerektiğini düşünüyor.
* Yüzde 57’si, kadınların kolsuz bir giysiyle evden çıkmaması gerektiğine inanıyor.
* Yarısından fazlası da Türkiye’nin laik anayasasının yasakladığı, kamu görevlilerinin görevde İslami başörtüsünü kullanmasına izin verilmesini istiyor.
* Yüzde 88’i ülkenin demokratik sistemle yönetilmesi konusunda mutabık ancak, yüzde 48 gibi önemli bir bölümü, ordunun “lazım olduğunda” müdahale etmesi gerektiğini düşünüyor
.

Alper Atalan