Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun (BTK) “İnternetin Güvenli Kullanımına Dair Usul ve Esaslar” adıyla hazırladığı taslağa göre, her internet kullanıcısı, aile, çocuk, yurtiçi ya da standart paket abonesi olmak zorunda.
Filtre kullanmak istemeyen “standart” sayılacak. Ama kimse kendi filtrelemesini yapamayacak, bu devlet eliyle sağlanacak. Vatandaş, “aile”, “çocuk” veya “standart” olarak gruplara ayrılacak! Taslak, o kadar muğlak ki devlet eliyle sansürün önü açılacak.
Bianet, yürütmenin durdurulması için dava açtı. Danıştay’dan sonuç alınamazsa devlet, 22 Ağustos’tan itibaren bizi paketlere göre tasnif ederek, hangi sitelere girebileceğimize, bizim adımıza karar verebilecek.
Devletin uygun gördüğü kalıba girerseniz, sizden güzeli yok. Sorun şu ki malzeme beton değil, insan!
FİLTRELE BENİ
Doç. Dr. Yaman Akdeniz, “güvenli internet” taslağı ile ilgili endişelerini bianet’e sıralamış:
- Hükümet odaklı ve tüm kullanıcıları kapsayan, bağlayıcı bir sistem, AB ve Avrupa Konseyi’nde yok. Herkes kendi filtrelemesini yapabilmeli. Ama buna zorlayacak sistem olamaz.
- Filtrelemenin hangi kriter veya standartlara göre yapılacağı belli değil. Alternatif haber kaynakları, STK siteleri “aile” paketinde kara listeye alınabilir.
- 18 yaşın altındaki herkes çocuk sayılıyor. 5 yaşındaki çocukla 17 yaşındaki çocuğun internet kullanımı farklı. Bunu nasıl ayıracaksınız?
- Filtreleme sistemi geliştirilip ailelere bedava dağıtılabilir. Aileler ya da bireyler kendi filtrelerini oluştursun. Ama benim internet kullanımıma karışamazsınız.
- IP bazında filtreleme yöntemi kuruluyor. BTK maddelerinden bir tanesine göre, filtreleme sistemini aşmaya çalışanların tespit edilmesi söz konusu.
- Filtreleme, kişisel olarak yapılmalı. Bunu servis sağlayıcı bazında yaptığınız zaman adı sansürdür.
- Yeni sistem altında port bazında da engelleme yapılacak. Yani BTK, Türk Telekom’a zarar verdiği gerekçesiyle bazı portları kapatarak Skype’ı da yasaklayabilir. (Milliyet/Mehveş Evin)