21 Ekim 2007 Pazar

"OKS Kalkıyor SBS Geliyor" Konulu Lakırdılar

SINAV SONUÇ BELGESİ

- Nası şimdi yani oğlum, “Orta öğretim puanını, ilkokul mezuniyet notunun onbinde üçüyle çarpıp ben Pötürgeliyim diyerekten dörde böldüler, sonra yediyle çarpıp iki eklediler ondan böyle oldu”... Sen dalga mı geçiyosun insanla, bu bir ne demek yaa?
- Sınav sistemi baba... Ben tam anlayamazsın diye kısa anlattım daha. Yoksa başka katsayılar var onlarla felan da çarpıyolar. Karışık yani. Sistemin kurbanı oldum bi yerde.
- Hadi ordan lan, ne demek sen anlamazsın. Açıkça “Ben geyiğin tekiyim, dersaneyi astım, kendimi bilgisayara pornoya çetleşmeye gömdüm” demiyo da bana “Anlatsam anlamazsın” diye nâme yapıyo. Senin yaşın kadar “Hayat Üniversitesi” nde okudum olm ben, niye anlamıycakmışım. Ana dilimizde yayın yaparsan anlarız, kutucuk ağızlı!
- İii o zaman basitçe anlatıyorum. Diyelim ben 10 puan aldım. Bu puanı önce ham puanla toplayıp, anaokulu başarı notunun...
- Üfürme len! Anaokuluna gitmedin ki sen. Altı yaşına kadar annanenle Şahizer Halan büyüttü seni.
- Tamam işte ana okuluna gitmediğim için, aldığım puanı “Annanne büyüttü” katsayısı dediğimiz 0.086 ile çarpıp,0.025 e bölüyorlar.
- Son dediğin bölmeyi neye yaptılar. Şahizer Halan yüzünden mi? Bi kere o kadıncağız öleli üç yıl oluyo.
- Tamam işte öldüğü için 0.025. Yoksa 0.049 olucaktı.
- Bu nebiçim bir puan hesaplaması böyle oğlum? ÖSYM nerden biliyo bütün bunları da halanla dayın için çarpma bölme yapıyo. Saçma! Ne yani, James Bond adında bir dayın olsa, aldığın puanı 007 ile mi çarpıcaktı ÖSYM?
- Evet biraz karışık bi sistem. Ama ondan bu kadar uzun sürüyo baba. Anca bir ayda hesaplıyolar. Bu arada, sen yanlış biliyosun artık eskisi gibi değil yeni sistemde ÖSYM’nin adı değişti. Bu yıl seçme ve yerleştirme işlerini RDFE olarak yaptılar.
- RDFE ne lan?
- HREG bünyesine bağlı.
- Efenim?
- Eeeöö, karışık geldi di mi? Biraz zor anlıycağını söylemiştim baba. Ama sen merak etme. Bu yıl sistem tamamen değişiyo. RDFE’yi HREG’ den alıp ZUTE’ ye bağladılar, sınav da üç aşamalı olucak. Ayrıca ben bu yıl giremediğim için seneye aldığım puan direkman 5 kat sayısıyla çarpılıcak. Anglosakson eğitim sistemine geçildi, olayı Avrupa Birliği’ne uyduruyolar. Aslında bence geç alınmış bir karar.
- ZUTE haa?
- Evet baba. Yani, ZUTE’ye bu yıl bağlıycaklarına geçen yıl bağlasalardı ben başka bir noktadaydım bugün. Şu anki ham puanımı en son sisteme göre hesaplasak üniversiteye rektör olurum ben. Türkçe- Resim iş, eşit ağırlıklı puanımın Biyoloji- Kantin ağırlıklı puanıma oranı beş katsayısıyla çarpıldığında direkman Boğaziçi Uçak Uzay Bilimlerine giriyorum, Allah seni inandırsın. Bundan iyisi Şam’da katsayısı... Ehehehe... Di mi?
- “Karışık” felan dedin ama ben seni gayet iyi anladım çocuğum. Şimdi ZUTE’nin getirdiği son sisteme göre seni “beş kardeş”le çarpıştıracağım. Dur lan, eşit ağırlıklı olsun diye öbür yanağına da koycam bi tane...

"Kişi Başına Bir Yalnız" Kitabından alınmıştır