7 Ağustos 2009 Cuma

Çizgi Roman Klasikleri 'Dava' ile devam ediyor


Çok satan listelerinden inmeyen Çizgi Roman Dünya Klasikleri’nin ikinci kitabı, Franz Kafka’nın 'Dava’sı da basıldı. Piyasaya çıkışının ikinci haftasında 3. baskısını yapan 'Macbeth' gibi 'Dava' da bir ilke imza atarak daha piyasaya sürülmeden ikinci baskısını gerçekleştirdi.

DAVA HAKKINDA
Bu çizgi romanda yeniden yaratılan 'Dava', bir sabah hiç açıklanmayan sebeplerden ötürü tutuklanan Joseph K’nın hayret verici bir yargı süreciyle mücadelesinin kasvetli hikâyesini anlatıyor. Joseph K, bir kafa karıştırıcı durumdan diğerine sürüklenirken, bilinmeyen suçlamalar karşısında masumiyetini kanıtlama konusunda giderek umutsuzlaşır. Birbirine yabancılaşmış uyruklarının hayatlarını ezip geçen otoriter bürokrasinin sert bir portresini çıkaran Dava, bugün de eski güncelliğini koruyor.

Kendisi de hukuk fakültesi mezunu olan Kafka bu kitabı, hayatı boyunca çalıştığı Prag Sigorta Kurumu’ndaki işinden eve döndükten sonra, geceleri yazdı. Onun köhne profesyonel yaşantısıyla bu başyapıtında inşa ettiği muazzam bürokrasi hayaleti arasında bağlantı kurmak hiç de zor değil.
Kafka’nın diğer iki romanı 'Şato' ve 'Amerika' da Kafka hayattayken yayımlanmadı. 40 yaşında tüberkülozdan ölmeden önce Kafka yakın dostu gazeteci Max Brod’dan kendisi öldükten sonra tüm eserlerini yok etmesini istedi. Ancak Brod, Kafka’nın son arzusuna kulak asmamaya karar verip 'Dava’nın orijinal metnini basıma hazırlamaya koyuldu. Kafka’nın numaralandırılmamış ve bazısı bölük pörçük bölümler yığınını düzene koydu. İlk basım 1925’te gerçekleşti. Dava'nın çevirisi ise sinema yazarı ve çevirmen Kutlukhan Kutlu'ya ait. (Ntv)