23 Mart 2008 Pazar

KAZ DAĞLARI'NDAN SONRA MARMARİS'TE DE "MADEN ARAMA İZNİ" NEDENİYLE ÇATIR ÇATIR AĞAÇ KESİLİYOR.


Marmaris'in çam balıyla ünlü köyünde manganez arama çalışmaları yeniden başlarken, AKP Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, köylüleri ikna için devreye girdi. Hıdır '411 ağaç kesilecek, 250 kilo bal gider, çıkarılacak madenin yanında lafı mı olur?' dese de köylüleri ikna edemedi.

Çam balıyla ünlü Osmaniye Köyü'nde yüzlerce çam ağacının kesilmesine neden olan çalışmalar, önce köylülerin başvurusu üzerine Sulh Hukuk Mahkemesi'nin tedbir koymasıyla bilirkişi raporu hazırlanıncaya kadar durdurulmuştu. Bilirkişinin, maden çalışmalarının arıcılığa ve su kaynaklarına zarar vermeyeceği yönünde rapor hazırladığı öğrenildi. Bunun üzerine üç günlük tedbir iki gün önce kalktı, Neslişah firmasının manganez madeni işletmek için başlattığı çalışmalar kaldığı yerden devam etti.

'Söyleriz köye okul, yol yaparlar...'

Bu kez tartışmalara, iktidar partisinin temsilcileri de karıştı. AKP Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, partisinin Muğla İl Genel Meclisi Üyesi Ceyhan Eroğlu ve Marmaris İlçe Başkanı Kadem Mete'yle birlikte 411 çam ağacının kesilmesine neden olacak maden çalışmalarının yasal çerçeveler içerisinde yürütüldüğünü belirtti: "Osmaniye'de yaklaşık 55 bin arı kovanı mevcut ve ortalama yılda 12 milyon YTL gelir elde ediliyor. Ancak yeraltındaki ne madeni olursa olsun, bunlar devletimizin malı. Maden ocağı faaliyete geçerse, Çin, Bulgaristan, Kore, ABD ve Fransa'ya manganez ihraç edilecek, yılda yaklaşık 25 milyon YTL getiri sağlayacak. 411 ağaç kesilecek, bu ağaçlardan ne kadar bal kaybederiz? 250 kilo balımız kaybolmuş olur bunun da maliyeti yıllık yaklaşık 62 bin YTL. 25 milyonun yanında 62 bin YTL'nin lafı mı olur? Ayrıca biz bu şirketlere burada okul yaptırtırız, yollarımızı düzelttiririz, gerekirse köylülerimize maden ocağında çalışması için şart koşarız."


DÜNYANIN en gözde turizm ve bal merkezlerinden Marmaris İlçesi’nde yürütülen manganez madeni araştırmalarına çevreci, köylü ve sivil toplum örgütlerinden sonra turistlerle turizmciler de tepki gösterdi.İlçeye bağlı Osmaniye Köyü’nde maden arandığını, yüzlerce çam ağacının kesildiğini duyan bini aşkın doğasever Hollandalı, Marmaris’e gelmekten vazgeçti, tatili için yaptırdıkları rezervasyonlarını iptal etti. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölge Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ, maden çıkarılan turizm bölgelerine turist gelmeyeceğini iddia etti.