1 Eylül 2009 Salı


İLAÇ sektöründe 20 yıl çalıştıktan sonra emekliye ayrılan pazarlama müdürü T.S. ilaç sektöründe dönen dolapları HABERTÜRK’e anlattı.

İlaç sektörünün“silah sektöründen de kirli bir sektör” olduğunu belirten T.S., satış baskısıyüzünden mümessillerin kötü yola düştüğünü söyledi. İlaçların reçeteyeyazılmasını sağlayabilmek için doktorlara buzdolabından uydu antenlerine varana kadar, her türlü hediye verdiklerini anlatan T.S. işin çığırından çıktığını, doktorlara geceyi geçirmek üzere kadın bile ayarlandığını itiraf etti.

T.S.’nin HABERTÜRK’e çarpıcı açıklamaları şöyle:“Piyasaya 1997’den sonra yabancı bir ilaç firması girdi ve doktorlara ‘Bu paydan sizin de hakkınıza düşen olmalı’ dediler. Beyaz eşya bayii gibi doktorlara uydu antenleri, televizyonlar, buzdolapları hediye etmeye başlandı.”

20 İLAÇ BİR DVD

“Bir doktora ne hediye alsak diye beyin fırtınasıyla toplantı yapar, hediyeleribelirlerdik. 2005’te DVD modaydı. Bir doktor, bir DVD oynatıcıya günde 20 ilaçyazarak hak kazanıyordu. En çok rağbet gören şeylerden biri de laptop’tu. Kamu sağlığı semt kliğinde kullanılmak üzere bir laptop bağışladık. Tabii bu gerçek bir bağış değil. Doktor aldı, kendi kızına verdi. Bu kadın daha sonra ilaç yolsuzluğundan içeri girdi. İlaç yazmaları karşılığında doktorlara aklınıza ne gelirse veriyorduk. Bir kulakburun boğazcıya lüks otomobil bile alındı. Bir doktora uydu anteni alındı. Bir doktora gece birlikte olacağı bir kadın bile ayarlandıvakti zamanında.”