27 Şubat 2010 Cumartesi

MÜBAREK OSCAR TÖRENLERİ GELDİ ÇATTI. TATLI BİR HUZURSUZLUK, SEVİMLİ BİR TELAŞ KAPIDA.

Eleştirmenlerin çoğunun favori filmi Avatar olsa da, bu sene yeni oylama sistemi Avatar'ın şansını azaltıp, The Hurt Locker'ın heykelciği alarak süpriz yapabileceği kanısında. Kathryn Bigelow ismi ise "En İyi Yönetmen" ödülünü alması halinde Oscar tarihine bir ilke damgasını vuracak gibi görünüyor.
Sinemaseverlerin merakla beklediği ve bu sene 82’ncisi düzenlenecek olan Oscar ödül töreni 7 Mart Pazar gecesi sahiplerini bulacak. Her sene Şubat ayından gerçekleşen törenin bu yıl Mart ayında gerçekleşme sebebi ise Kanada’da gerçekleşen Kış Olimpiyatları ile kesişmesi olarak açıklandı.

Kodak Theater`da gerçekleşecek olan geceyi ise Hollywood’un iki ünlü aktörü Steve Martin ve Alec Baldwin beraber sunacak.Sinema dünyasının en prestijli ödülleri Oscar'ın adayları 2 Şubat günü Anne Hathaway ve Akademi Başkanı Tom Sherak sunumuyla açıklandı. Uzun yıllardır 5 filmin yarıştığı En İyi Film dalında bu sene sürpriz bir şekilde 10 aday yarışıyor. Beklendiği gibi favori filmler 'Avatar' ve 'The Hurt Locker' (Ölümcül Tuzak) En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödülleri dâhil en fazla adaylık kazanan filmler oldular. Bunun yanı sıra Quentin Tarantino'nun yönettiği “Inglourious Basterds” (Soysuzlar Çetesi), en iyi film kategorisi de olmak üzere sekiz dalda aday.
İŞTE BU SENENİN OSCAR ADAYLARININ TAM LİSTESİ
En İyi film

The Hurt Locker/Ölümcül TuzakAvatarAn EducationDistrict 9/ Yasak Bölge 9 The Blind SideInglourious Basterds/ Soysuzlar ÇetesiA Serious ManUp/ Yukarı BakUp in the Air/ Aklı HavadaPrecious: Based on the Novel Push by Sapphire
En İyi Yönetmen

James Cameron (Avatar)Kathryn Bigelow (The Hurt Locker)Quentin Tarantino (Inglourious Basterds)Lee Daniels (Preciosus)Jason Bateman (Up in the Air)
En İyi Erkek Oyuncu

Jeff Bridges (Crazy Heart)George Clooney (Up in the Air)Colin Firth (A Single Man)Morgan Freeman (Invictus)Jeremy Renner (The Hurt Locker)
En İyi Kadın Oyuncu

Sandra Bullock (The Blind Side)Helen Mirren (The Last Station)Carey Mulligan (An Education)Gabourey Sidibe (Precious)Meryl Streep (Julia & Julia)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Matt Damon (Invitus)Woody Harrelson (The Messenger)Christopher Plummer (The Last Station)Stanley Tucci (The Lovely Bones)Christoph Waltz (Inglourious Basterds)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Penelope Cruz (Nine)Vera Farmiga (Up in the Air)Maggie Gyllenhaal (Crazy Heart)Anna Kendrick (Up in the Air)Mo'Nique (Precious)
En İyi AnimasyonCoraline (Henry Selick)Fantastic Mr. Fox (Wes Anderson)The Princess and the Fog (John Musker and Ron Clements)The Secret of Kelles (Tomm Moore)Up (Pete Docter) En İyi Orijinal SenaryoThe Hurt Locker (Mark Boal)Inglourious Basterds (Quentin Tarantino)The Messenger (Alessandro Camon ve Oren Moverman)A Serious Man (Joel Coen ve Ethan Coen)Up (Bob Petersan, Pete Docter)
En İyi Uyarlama SenaryoDistrict 9 (Neil Blomkamp and Teri Tatchell)An Education (Nick Hornby)In the Loop (Jesse Armstrong, Simon Blackwell)Precious (Geoffrey Flechter)Up in the Air (Jason Reitman, Sheldon Turner)
En İyi Yabancı FilmAjami (İsrail)El Secreto de sus Ojos (Arjantin)The Milk of Sorrow (Peru)Un Prophete (Fransa)The White Ribbon (Almanya)
En İyi Görüntü YönetmeniAvatarHarry Potter and the Half-Blood PrinceThe Hurt LockerInglourious Basterds The White Ribbon
En İyi Sanat YönetmeniAvatarThe Imaginarium Of Doctor ParnasusNineSherlock HolmesThe Young Victoria
En İyi KostümBright StarCoco Before ChanelThe Imaginarium Of Doctor Parnasus NineThe Young Victoria
En İyi Belgesel (Uzun)Burma VJ (Anders Østergaard)The Cove (Louie Psihoyos)Food Inc. (Robert Kenner and Elise Pearlstein)The Most Dangerous Man in America: Danniel Ellsberg and the Pentagon Papers (Judith Ehrlich and Rick Goldsmith)Which Way Home (Rebecca Cammisa)
En İyi Belgesel (Kısa)China's Unnatural Disaster: The Tears of Sichuan Province (Jon Alpert ve Matthew O'Neill)The Last Campaign of Governor Booth Gardner (Daniel Junge ve Henry Ansbacher)The Last Truck: Closing of a GM Plant (Steven Bognar ve Julia Reichert)Music by Prudence (Roger Ross Williams ve Elinor Burkett)Rabbit à la Berlin (Bartek Konopka ve Anna Wydra)
En İyi Kurgu AvatarDistrict 9The Hurt LockerInglourious BasterdsPrecious: Based on the Novel 'Push' by Sapphire
En İyi MakyajIl DivoStar TrekThe Young Victoria
En İyi MüzikAvatarFantastic Mr. FoxThe Hurt LockerSherlock HolmesUp
En İyi ŞarkıAlmost There - Randy Newman (The Princess and the Frog)Down in New Orleans - Randy Newman (The Princess and the Frog)Loin de Paname - Reinhardt Wagner, Frank Thomas (Paris 36)Take It All - Maury Yeston (Nine)The Weary Kind - Ryan Bingham ve Bone Burnett (Crazy Heart)
En İyi SesAvatarThe Hurt LockerInglourious BasterdsStar TrekUp
En İyi Görsel EfektAvatarDistrict 9Star Trek
En İyi Kısa AnimasyonFrench Roast (Fabrice O. Joubert)Granny O'Grimm's Sleeping Beauty (Nicky Phelan ve Darragh O'Connell)The Lady and the Reaper (Javier Recio Gracia)Logorama (Nicolas Schmerkin)A Matter of Loaf and Death (Nick Park)
Türkiye sinemalarına Oscar’a aday en iyi 10 film arasından sadece 2 filmin vizyona girmemesi, aslında filmleri yorumlamak açısından oldukça bizleri şanslı kılıyor. Otoriteler ‘En iyi film’ kategorisinde Avatar ve The Hurt Locker’ın büyük çekişme içerisinde olduğunu söylese de bu sene Oscar jürisinin oylamasında gerçekleşen bu değişiklikle Avatar’ın heykelciği alma konusunda aleyhine bir durum olarak değerlendiriliyor.
Bu yıl oylama sisteminde değişikliğe gidiliyor
“En İyi Film” seçiminde 1945 senesinden beri oy kullanımı sırasında sadece bir film için oy veriliyordu. 2010 senesinde aday olacak 10 film içerisinden seçim yapacak olanlar en çok beğendikleri film dışında en çok beğendikleri ikinci ve üçüncü film için de oy verecekler. Yeni sisteme göre, Akademi üyeleri en beğendikleri filmi seçmek yerine, aday olan 10 filmi 1’den 10’a kadar sıralayacaklar. Üyelerin yüzde 51’i tarafından “en iyi film” olarak 1’inci sırada gösterilen film Oscar’ı kazanmış olacak. Ancak bu durum, düşük bir olasılık olarak gösteriliyor.Bir filmin oylama sonunda yüzde 51’i bulamaması halinde, sıralamada jüri tarafından en az oy alan “en iyi film” olarak tercih edilen film, oylama dışı bırakılacak. Bu durumda, bu filmi birinci sırada seçen jürilerin ise ikinci olarak belirledikleri (ikincide de yüzde 51’i geçmezse üçüncü belirledikleri) film esas alınıp, oylar tekrar dağıtılacak. Aday filmlerden herhangi birisi yüzde 51’i bulana kadar eleme ve tekrar oy dağıtımı yapılacak.
And the Oscar goes to…
En İyi Yönetmen kategorisinde yer alan adaylar arasında 1 kadın, 4 erkek adayla savaşacak. Önemli iki not verecek olursak; 82 yıllık Oscar tarihi boyunca bu kategoride sadece dört kadın yönetmen aday gösterildi. Daha ilginci ise Oscar tarihinde hiçbir kadına ‘En İyi Yönetmen’ ödülünün verilmedi. ‘The Hurt Locker’ın kadın yönetmeni Kathryn Bigelow’un bu kategoride ödülle dönmesi sanki Avatar’ı da en iyi film yapar gibi hissettiriyor bize. (Ya da tam tersi En İyi film; The Hurt Locker, En İyi Yönetmen; James Cameron )
En iyi erkek adaylar arasında, ülkemizde henüz vizyona girmeyen fakat geçtiğimiz İf Film Fesitvali’nde izleme şansı bulabildiğimiz Crazy Heart filmindeki (kemeri ve ön düğmesi hep açık pantolonu, rahat, umursamaz ve bezgin karakteriyle ) oyunculuğuyla (HİÇ OSCAR KAZANMAYAN) Jeff Bridges Oscar’ı kapar gibi görünüyor. Ancak Invictus filmindeki Morgan Freeman’ın canlandırdığı Mandela performansıyla sürpriz yapabilir. ‘En İyi Kadın Oyuncu’ya gelirsek, The Blind Side'daki rolüyle ikinci baharını yaşayan Sandra Bullock’a kesin gözüyle bakılıyor. (Medyatava)