21 Şubat 2011 Pazartesi

LAN?!

'Utanç davası'nda utandıran gerekçe
Mardin'de 13 yaşındaki N.Ç.'ye tecavüzle suçlanan aralarında asker ve devlet memurlarının da olduğu 26 sanıkla ilgili 'utanç davası' geçen Eylül'de karara bağlanmıştı. Tam 7 yılda tamamlanan davada sanıklar iyi hal indiriminden yararlandırılmış ve alt sınırdan cezalandırılmıştı. Bu şok kararın gerekçeleri de şok yarattı.



 
Gerekçeli kararda, sanıklar hakkında, alt sınırdan, yani verilebilecek en hafif cezanın verildiği konusunda tartışma yaratacak ifadeler kullanıldı. Mahkeme sanıklara ‘cebir, tehdit ve hileli vasıtalar’ kullanarak 15 yaşından küçük çocukla cinsel ilişki kuranlara en az 10 yıl hapis cezası verilmesine ilişkin maddeyi işletmemesini açıklarken, “N.Ç.’nin hem kendisini pazarlayan iki kadının yanına, hem de kendisiyle ilişkiye giren 26 kişinin yanına rızasıyla gittiği yorumuna yaptı. Mahkeme ayrıca sanıkların N.Ç.’yi zorla alıkoymadığını, N.Ç’nin rızası olduğu yorumunu da yaparak sanıklar hakkında tecavüzün yanı sıra “alıkoyma” suçundan açılan davanın da zamanaşımına girmesine yol açtı. Mahkeme, N.Ç.’nin rızası olduğu yorumunu yapmasaydı sanıklara bu suçtan ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası daha verilecekti.

Kararda, İstanbul Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulu’nun, N.Ç. ile ilgili raporundaki “Olayın ahlaki radaetini müdrik (Ahlaki kötülüğünün farkında olduğu) olduğu” ifadelerine de yer verildi: “N.Ç.’nin mağduresi olduğu olayların ahlaki radaetinin (kötülüğünün) farkında olduğu, bu olaylara ruhsal yönden karşı koymaya muktedir olduğu halde kendi iradesiyle para kazanmak amacıyla sanıklar T. ve E. ile irtibata geçtiği veya bunlarla irtibata geçen diğer sanıklarla ilişkiye girdiği anlaşılmaktadır. Adli Tıp’ın tespitine göre, mağdurenin olay tarihindeki gerçek yaşı 15’tir. Sanıkların maddi veya manevi bir cebir kullandıklarına dair unsurun bulunmaması, mağdurenin yaşının da kanunun suç olarak kabul ettiği 15 sınırında olması nedeniyle, sanık T. ve E. dışındaki sanıklar için cezaların alt sınırdan tayin edilmesi gerektiği kanısına ulaşılmıştır.” (Radikal)