21 Ocak 2008 Pazartesi

Nükleer ihalesi yönetmeliği bugün yayınlanacak

Nükleer santral ihalesinde ilan öncesi son adım, bugün atılıyor. Firmaların ihaleye nasıl hazırlanacaklarına ilişkin yol haritası niteliğindeki yönetmelik bugün yayınlanacak.

ANKARA - 21 Şubat’ta da firmalara teklif vermek üzere davet yapılacak. Nükleer santral ihalesinde ilandan önceki aşama da tamamlanıyor. Enerji Bakanlığı yönetmeliği yayımlanarak firmaların hazırlıklarına yön verecek. Yönetmelikte, firmaların ihaleye nasıl ve ne zaman davet edileceği, başvuru yeri, hangi teşviklerin ne şekilde alınacağı gibi ihaleye yönelik unsurlar yer alacak. Haberin devamı
Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt A.Ş (TETAŞ) 21 Şubat’ta ihale ilanını yayınlayarak, firmaları teklif vermeye davet edecek.Firmalar yaklaşık 2 ay süre ile Enerji Bakanlığı ve TAEK ile görüşerek, tekliflerini nihai hale getirecekler. Mayıs-Haziran aylarında da ihaleye verilen teklifler sonuçlandırılacak. Yaklaşık 2 yıldır devam eden nükleer toplantılarına en son 20 civarında firma katılmıştı.Aralarında Koç, Sabancı, Ciner, Doğuş, Zorlu, AK Enerji, Tekfen, Çalık, Akkök gibi Türkiye’nin en büyük holdinglerinin de bulunduğu yerli gruplar, yabancı ülkelerle ortaklık yapacak.TAEK’in seçtiği teknolojiye sahip ülkeler ise ABD, Kanada, Fransa, Japonya, Rusya ve Güney Kore olarak sıralanıyor.Firmalar ilk aşamada lisansı hazır olan Mersin-Akkuyu için teklif veren firmalar, Sinop’u da tercih edebilecekler.Santrallerde ithal yakıt kullanılacak. Sinop’ta yapımı planlanan nükleer araştırma tesisinde yerli yakıt teknolojisi üretilecek.Türkiye’nin bu şekilde ilerleyen yıllarda kendi yakıtını kullanması amaçlanıyor. (Ntvmsnbc)