21 Şubat 2008 Perşembe

Aman Gogıl Canım Gogıl, Derdime Bi Çare…

Google, kullanıcılarına sağlık hizmeti vermeye hazırlanıyor. ABD’deki Cleveland Clinic ile bir anlaşma yapan şirket, pilot proje olarak 10 bine kadar gönüllünün kayıtlarını tutacak. Hizmet, kişisel güvenlik açısından şimdiden sorgulanmaya başlandı. Arama motoru Google binlerce kişinin tıbbi kayıtlarını veri tabanında saklamaya hazırlanıyor. İlk olarak önümüzdeki günlerde bir pilot proje hayata geçirilecek. Proje uyarınca ABD Cleveland Clinic’in 1500 ila 10 bin gönüllü hastasına ait tüm tıbbi kayıtlar Google’ın yeni servisine transfer edilecek.

SAĞLIK BANKASINDAN ÖZEL KASA GİBİ…

Kullanıcıların sağlık profilinde, reçete bilgilerinden, doktor isimlerine, geçirdikleri hastalıklarından, ameliyatlarına tıbbi geçmişlerindeki her tür bilgi yer alacak. Bu bilgiler sadece kullanıcılara açık olacak. Kullanıcılar da sadece kendi kişisel bilgilerine ulaşacak. Bir çeşit banka kasası olarak işlev görecek sistemin güvenliği için de Google’ın e-mail ve diğer kişisel hizmetlerinde olduğu gibi şifre kullanılacak.

KİME NEYE NASIL YARAYACAĞI BELLİ DEĞİL HENÜZ…

Yetkililer bu sağlık hizmetinin amacını hastaların tedavi gördükleri doktor ve hastaneyi değiştirdikten sonra da, tıbbi kayıtlarına ulaşabilmelerini sağlamak olarak açıklıyor. Ama Google’un bu hizmeti vermekle ne amaçladığı ise tartışma konusu. Yetkililer niyetlerini tam olarak açıklamıyor, sadece Google aracılığıyla her gün milyonlarca kişinin sağlık sorunlarına ilişkin bilgi aradığını, sağlık hizmeti vermenin ihtiyaçtan doğduğunu söylemekle yetiniyor. Google’ın bu üründen nasıl para kazanacağı da belli değil.


Alper Atalan