19 Kasım 2009 Perşembe

FBI Başkanı'nın biyometrik veri talebine ret

Radikal Gazetesi'nin haberine göre, Mueller dünkü ziyaretinde Türkiye’den ‘biyometrik veri paylaşımı’ talep etti. Mueller’in bu talebi, Türkiye’de ve Türkiye üzerinden seyahat eden yolcuların biyometrik verilerinin toplanarak ABD ile paylaşılmasını içeriyor. Mueller, Türkiye’den başta ‘terör zanlıları’ olmak üzere liman ve havalimanlarını, hava, deniz ve demiryollarını kullanan bütün ‘şüpheli’ yolcuların nereye, ne zaman, ne için gittiği gibi bilgilerin takip edilmesini isterken, söz konusu takibin biyometrik verilerle yapılmasını da istedi.
Biyometrik, kendine özgü fiziksel veya biyolojik niteliklerine dayalı olarak insanların kimliğini tespit için dijital teknolojiden faydalanma bilimi olarak biliniyor.
BİYOMETRİK VERİ NEDİR?
11 Eylül saldırıların ardından ABD’nin öncülük ettiği ülkeler, ‘parmak izi’, ‘Ses’, ‘Yüz’ ve ‘Retina/İris’ gibi her insanda ayrı özellikler taşıyan fiziksel verileri elektronik tabanlı ortamlarda toplayıp sınıflandırmaya başlamıştı. Özel yazılımlar, spontane alınan biyometrik veriyi, hızlı bir şekilde veri tabanındaki verilerle karşılaştırıp, şüphelilerin kimlik tespitinde kullanılmaya başlanmıştı. (Hürriyet)