20 Kasım 2009 Cuma

YÖNETMELİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, tartışmalı Genetiği Değiştirilmiş Organizma içeren ürünler yönetmeliğini değiştirdi.

GDO yönetmeliğindeki değişikliğin getirdiği en önemli yenilik, 26 Ekim'den sonra başlayan denetimlerle ilgili. Gümrük kapılarında oluşan yığılmaların ardından ithalatçı şirketler, yönetmelikte değişiklik taleplerini hükümete iletmişti. Başta olumlu karşılık bulamayan bu taleplere rağmen yeni yönetmelik, denetimlerde "kısmi" bir yumaşama getirdi.
26 Ekim'den önce kontrol belgesi alınmış ürünler, Avrupa Birliği'nin kabul ettiği kriterlere de uygun olmak koşuluyla 1 Mart 2010'a kadar Türkiye'ye risk değerlendirmesi yapılmadan girebilecek. Bu hüküm, halen gümrük kapılarında bekleyen birçok ürünün bugünden itibaren Türkiye'ye giriş izni almasını sağlıyor.
Önemli bir değişiklik de etiketleme zorunluluğunda yapıldı. Yönetmeliğin ilk hali, GDO'lu ürünlerin etiketlenmesinde "İzin verilen GDO'lu ürünün binde dokuz oranını aşması" şartı getiriyordu. Yeni yönetmelikten "binde dokuz" hükmü çıkarıldı. "İzin verilen GDO'lu gıdaların" etiketlerinde, "Genetik olarak değiştirilmiş" ibaresi her durumda bulunacak. (ntvmsnbc)