6 Aralık 2011 Salı

ADALETİN GİDEREK ÇILDIRAN PENÇESİ: KÖPEĞE HACİZ

Antalya'da bin 500 liralık borcu nedeniyle 4 yaşındaki Fransız Bulldog cinsi köpeği haczedilen kişi, Cumhuriyet Savcılığına başvurarak haciz işleminin iptalini istedi



ANTALYA - Antalya'nın Kundu Turizm Bölgesi'nde yaşayan turizmci Mürüvet Çetin'in evine, Y.Y'ye olan bin 500 liralık borcu nedeniyle haciz memurları geldi. Evdeki eşyaların ev sahibine ait olması nedeniyle haczedilecek bir şey bulamayan memurlar, Mürüvet Çetin'e ait 4 yaşındaki “Leon” isimli Fransız Bulldog cinsi köpeği haczetti.

Çetin, 4 yıldır köpeğiyle bir an olsun ayrılmadıklarını söyledi. Köpeğini evde yalnız bırakmadığını belirten Çetin, “Benimle yatan benimle kalkan bir köpekti. Haciz edildiği günden bu yana uyuyamıyorum. Sürekli onu düşünüyorum” dedi.
Evinde diz üstü bilgisayar ve cep telefonları bulunmasına rağmen özellikle köpeğinin haciz edildiğini öne süren Çetin, “Canımızı yakmak için köpeğimizi haczettiler. Bilinçli yapılan bir işlem” iddiasında bulundu.
Mürüvet Çetin, haciz işleminin yasal olmadığını öne sürerek, haciz işleminin iptal edilmesi için Cumhuriyet Savcılığına dilekçe verdi.

KÖPEĞE 2 BİN LİRA DEĞER BİÇİLDİ

Haczi gerçekleştiren avukat Mutlu Seyhan, İcra İflas Kanunu'na canlı hayvan haczi yapılabildiğini kaydetti. Mahkeme kararıyla eve haciz için gittiklerini, Çetin çiftinin evde kiracı olduğunu, ev eşyalarının da ev sahibine ait olması nedeniyle haczedecek eşya bulamadıklarını söyledi.
Evdeki tek mal varlığının köpek olduğunu belirten Seyhan, çağrılan veterinerin köpeğe 2 bin lira değer biçtiğini, bu nedenle haciz işlemini gerçekleştirdiklerini vurguladı.

‘HACİZ EDİLEMEYECEĞİNE İLİŞKİN MADDE VAR’

Türkiye Hayvan Haklarını Koruma Derneği Antalya Şubesi Başkanı Sevda Kıraç ise 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda ticari amaç güdülmeden, ev ve bahçesinde bakılan ev ve süs hayvanlarının sahiplerinin borcu nedeniyle haciz edilemeyeceği şeklinde madde bulunduğuna dikkati çekti. (Radikal)