İngiliz bilimadamları, ineklerin geğirme suretiyle atmosfere saldığı gazın küresel ısınma üzerinde hiç de hafife alınmayacak bir etki yarattığını ortaya koydu.Uzmanlara göre günde sadece bir mandıra ineği 500 litre gaz üretiyor. İneklerin atmosfere saldığı toplam gaz miktarının sadece İngiltere’deki sera gazlarına etki oranı yüzde 3. Bu miktarı azaltmanın, yani ineklerin daha az geğirmesini sağlamanın yolunu arayan uzmanlar sonunda bir çözüm buldu: Sarmısak. Evet yanlış okumadınız. İneklerin yemine karıştırılacak sarmısak, yapılan araştırmalara göre onların yarı yarıya daha az gaz çıkarmasını sağlıyor. Galler’in Aberystwyth kentinde portatif bir çadır içinde araştırma yapan Galler Üniversitesi’nden bilim adamları inek ve koyunlar tarafından üretilen metan ve nitrojen miktarını ölçtü. Projenin lideri Jamie Newbold, "İlk sonuçlar sarmısağın hayvanlarda metan üretimini yarı yarıya azalttığını gösterdi. Çünkü sarmısak doğrudan bağırsaklarda metan gazı üreten organizmalara saldırıyor" diye konuştu. Newbold ayrıca yüksek şeker içeren otları yiyen ineklerin de daha az gaz üreteceğini ifade etti. Uzmanlara göre inekler tek başlarına en büyük metan kaynağı. Metan, küresel ısınmayı tetikleyen karbondioksitten 23 kat daha etkili bir gaz. (Hürriyet 12072007)