30 Ağustos 2007 Perşembe

Öyle Çok Çakma Ki Bazı Amerikan Yasaları… O Kadar Olur…

WYOMING’DEKİ KADIN TUVALETLERİNDE PİSUVAR ELMECBUR

1879’deki bir kadın hareketi sonrasında elde edilmiş olan hak şu an geri alınamıyor. Kaldı ki, sadece pisuvar değil hacet de yaptırıma tabi. Yapmayana 5 ila 10 yıl hapis ya da 3 yıl aralıksız kamu cezası olaraktan tuvalet yıkama. “Elime Domestos’u alıp elaleminkini sileceğime, kendim yaparım hapis de yatmam” diyor sıradan vatandaş. Boynunu bükmeden.



NEW HEMPSHIRE NOTERİ BALAYINDAN ÖNCE BİLARDO TOPU GÖRMEK İSTİYOR

“Karımla renksiz ve sıradan bir seks hayatımız var, boşanmak istiyorum hakim bey” şikayetiyle mahkemeye başvuran İrlanda göçmeni Mc O’hara Pollack Puddinghale taa 1905’te ilginç bir kanunun da çıkmasına ön ayak olmuş. Müstakbel gelinler “Sekiz numaralı top sol alt deliğe, pijamalı dokuz siyahın ardından” diyerek mecburi pike atışlar yaptırıyorlarmış. Notlarımız arasında var. İçtihat olmuş vakdiyle.
ARKANSAS’TA EVCİL HAYVANLARIN SİLAH TAŞIMASI 8 AYDAN BAŞLIYOR.

Direkman böyle. Üstelik dört ay hayvan, dört ay da sahibi yatıyor hapiste. 1789 Fransız Devrimi sırasında ayaklanan Çeyen kabilelerini bastırmak için aslen uzman ranger olan İspanyol göçmeni Estevez De La Curta boz eşeklerine bağladığı dinamitleri gitmiş Kızılderililerin üstüne salmış. Hakim köfteyi çakmamazlıktan geliyor tabi, hayvana veriyor cezayı. Bunun üzerine uyanık kabile reisi İnka göçmeni Uhuna Kayanyıldız kabilesindeki öküzlerin boynuzlarına alevli ok bağlayıp saldırıya geçiyor. Yeni Villagenköy sakinleri yanıp tutuşma afiresindeyken mahkemeden karar apar topar çıkıyor. Şimdi sekiz ay. Kedi de buna dahil.

BALTIMORE’DA PARMAK ADAMLAR ENFİYE ÇEKEMİYOR
19yy’ın başlarında enfiye yasaklanıyor, çeken olursa da parmakları kesilip katran ve tüye bulanarak demiryolu raylarına bindirilip dolaştırılıyor. Aklıevvel bir Portekiz göçmeni Shiji Khan (anne tarafından Hintli) pire sirki için getirttiği parmak adamına Senato Binası önünde enfiye çektiriyor ve “Babaları kesersiniz, eğer keserseniz olay idama girer. İdam da yasak, girdi mi?” diye beyanat veriyor. Bunun üzerine idam cezası ile birlikte ilgili yasa kısa bir sürede Temsilciler Meclisi’nden geçiyor. Yasak sigara ve alkolü kapsamamakta.


YUKARI DAKOTA’DA YAPIŞIK YÜZLÜLERE 800 DOLAR 65 ŞİLİN ÇOCUK TAZMİNATI BAĞLANIYOR.
Eskimo göçmenlerinden Y K İsmoilo bu kanundan faydalanabilmek için estetik operasyonla kendine başka bir göçmen arkadaş bulup yüzlerini bir törenle birleştirtiyor. Ameliyat parası 8000 dolar. On ayda kendilerini amorti ediyorlar. Ondan sonra da hükümeti maaşa bağlıyorlar. 8000’i bankaya “kek parası” hesabına yatırıyorlar. İstedikleri zaman eski hallerine dönecekler. Aksi gibi kanun da değişmiyor mu size. Buyur burdan yak.

Yazan: Alper Atalan