19 Ocak 2010 Salı

ÇİÇEĞİ BURNUNDA KARİKATÜRCÜLER ADANA'DA 3. KEZ TOPLANDI


Mizahımızın büyük ustası Oğuz Aral yönetimindeki Gırgır mizah dergisi 1972-1989 yılları arasında yayınlanmıştı.

Adı efsaneye dönüşen bu dergi bugüne dek Türkiye'nin hala en çok satmış mizah dergisidir. Oğuz Aral'ın Gırgır dergisinden yetişmiş, Çiçeği Burnunda Karikatürcüler’in Adana Buluşması’nın üçüncüsü 16 Ocak 2010 Cumartesi günü Tüyap Çukurova Kitap Fuarı’nda gerçekleşti.

Türkiye’nin dört bir yanından gelen 70'li, 80'li yılların “Çiçeği Burnunda Karikatürcüler”i GIRGIR’lı günleri andılar, ustaları Oğuz Aral’ın farklı öğretmenliğini, dergiciliğini ve sanatçı kişiliğini konuştular.

Cihan Demirci’nin “Mizahımızın Alayköşkü: GIRGIR Dergisi” isimli Gırgır dergisinin tarihini anlatan belgesel sunumuyla başlayan, Çiçeği Burnunda Karikatürcüler Mizah Festivalinde daha sonra; Gırgır dergisinde Oğuz Aral'ın sekreterliğini yapmış, derginin mutfağındaki önemli isimlerden Mevhibe Turay Gırgır yıllarına dair anılarını paylaştı. Sonrasında ise Çiçeği Burnunda Karikatürcüler teker teker sahneye çıkarak Gırgır yıllarına ait keyifli, duygulu anılarını aktardılar. Oğuz Aral'lı, Gırgır'lı bu anılar, anekdotlar zaman zaman duygusal anlar yaşatırken, bazen de salonda bulunan izleyicileri kahkahalarla güldürdü.
Etkinliğin finalinde ise bu yılın "Onur Ödülü" Gırgır'ın usta çizeri, çizgi roman ustası İlban Ertem’e verildi.