13 Ocak 2010 Çarşamba

X kuşağının dijital çocukları

Disney'in 3 bini aşkın çocuk üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçları yayınlandı: Bilgisayar ve internetsiz yapamıyorlar. Teknolojik aletleri ailelerinden fazla kullanıyorlar.Veteriner ve öğretmen olmak istiyorlar...
Avrupa'da yapılan bir araştırma, çocukların yaşamları ile ilgili önemli bilgiler verdi. Disney XD Avrupa, Ortadoğu ve Asya Bölgesinden Sorumlu Araştırma Direktörü Victoria Hardy, 1995-2001 arasında dünyaya gelen çocukların 'dijital eğlencenin, cep telefonlarının ya da sosyal medya kanallarının olmadığı' bir yaşamı hiç tanımadıklarını söyledi. İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve Polonya'da 8-14 yaş arasındaki 3 bini aşkın çocuk üzerinde yapılan araştırma sonucu, çocukların yüzde 95'inin internet ile bilgisayarların kendileri için önemli olduğunu düşündüğünü, hemen hemen yarısının bu temel araçların olmadığı bir dünyayı hayal bile edemediklerini ifade etti.
SONUÇLAR ŞAŞIRTTI
Projenin Avrupa'da çocukların düşünce ve davranışları konusunda yapılmış en büyük çalışma olduğunu belirten Hardy, 'Çalışmada, 8-14 yaş arası, dijital açıdan bilinçli çocukların yepyeni bir kuşağı tanımlandı. İnternetsiz bir dünyayı hiç bilmeyen ve öte yandan hem kendi gelecekleri hem de gezegenin geleceği konusunda güçlü bir bilinç sahibi olan bu çocuklara 'XD kuşağı', yani 'X kuşağının dijital çocukları' diyoruz' diye konuştu. Hardy, sözlerine şöyle devam etti: 'Çocukların içinde yetiştikleri, ünlülerin etkisindeki ortama rağmen güçlü aile değerleri var ve 'ün' peşinde koşmak yerine geleneksel mesleklere özeniyorlar. Geleceğin önde gelen beş mesleği veteriner hekimlik, öğretmenlik, futbolculuk, doktorluk ve polislik. Şarkıcı ve artist olmak yerine veteriner ve öğretmen olmak istiyorlar. Bu hem şaşırtıcı hem de cesaret verici. ''
Küçükler 'umut' verdi
l Ankete katılanların 3'te birinden fazlası yeni şeyleri anne-babalarından daha hızlı öğreniyor ve yüzde 26'sı 'ebeveynlerinden daha yaratıcı olduklarını' düşünüyor.
l 8-14 yaşından itibaren sosyal medyayı gitgide yaşam tarzlarının bir parçası olarak kullanıyorlar.
l 8-10 yaşındakilerin yalnızca yüzde 26'sı çevrim içi arkadaşlarıyla chat yaparken, 13-14 yaşındakilerde bu oran yüzde 76'ya çıkıyor.l Yüzde 53'ü internetin, okul dışında da arkadaşlarıyla görüşmelerine yardımcı olarak yaşamlarını geliştirdiğini düşünüyor.
l İnternetİn en yaygın kullanımları konusunda ev ödevi yüzde 59, oyun ise yüzde 74.
l Çocuklar ekonomik krizin farkında.l Erken dönemde sağlam finansal alışkanlıklar ediniyorlar. Yüzde 70'i harçlıklarını hemen harcamak yerine biriktiriyor.
l 74'Ü daha şimdiden düzenli olarak 'geri dönüşüm' yapıyor.
Necip Aptioğlu