29 Aralık 2007 Cumartesi

Hani Kilo Verecektin!

LONDRA - Yeni yıl hep yeni kararlarla birlikte gelir, o kararlar hiç uygulanamaz. Britanya, Hertfordshine Üniversitesi'nden psikolog Prof. Richard Wiseman, 3 binden fazla insanı incelediği araştırma sonucunda, bu gidişe dur dedirtecek mini rehber hazırladı.
Kararları uygulama konusunda başarı oranının sadece yüzde 12 olduğunu gören Wiseman'a göre, kadın ve erkeklerin durumları da farklılık gösteriyor. Profesör, en kritik noktanın, alınacak kararın son ana yani tam da yılbaşı akşamına bırakılmaması olduğunu söylüyor. Özellikle erkekler için önerisi, hedefe odaklanıp elde edecekleri ödülü düşünmeleri. Kadınlarsa aldıkları kararları arkadaşları ya da aileleriyle paylaştıklarında, uygulamada daha başarılı oluyor. Konuyu başkalarına açmak, kadınlarda başarı oranını yüzde 10 artırıyor. Önerisi, kadınların hedeflerini bir kâğıda yazıp görünür bir yere asmaları. Wiseman ve ekibi en çok uygulanan kararın, 'yeni yılda hayatın tadını daha çok çıkarma, daha çok eğlenme' olduğunu gördü. Sigarayı bırakma kararının başarı oranı yüzde 24, kilo vermenin yüzde 28, alkolü azaltmanınkiyse yüzde 25 bulundu. (The Guardian)
Radikal

Dün, "sigarayı bırakıcam, kilo vericem, günü gününe çalışıcam... " gibi kararlar almak için taksim meydanında toplanan bir çoğunluk biber gazı sıkılarak dağıtıldı. Yetkililerden gelen açıklama, "Vatandaşın uygulayamacağı kararlar alıp, kendisine olan saygısını yitirmemesi de bizlerin birer vazifesidir, araştırmalar, yüzdeler ortada, burdaki rakam da belli, iki kere iki dört, yapmak mecburiyetindeyiz" şeklinde oldu.
(BAG)
Necip Aptioğlu